Naslov
Aktuelno
Nekad i sad
Crkva
Škola
Ambulanta
Ratar
Vet. stanica
Folklor
Lovci
Sport
Poznati Sedlarci
Ljudi i povodi
Foto
Video

Selo Sedlare, opština Svilajnac

Zvanična prezentacija MZ Sedlare

 Aktuelno u Sedlaru 2011 i 2012

<<< AKTUELNO >>>
Aktuelno | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 

Januar 2013.godine

1.  Proslava školske slave Svetog Save u crkvi u Sedlaru.

 2.  Rekonstrukcija škole u Sedlaru, ugradnja PVC stolarije, zamena krova i izrada kompletne toplotne izolacije.

3.  FK Mladi Borac, učesnici turnira u malom fudbalu u Svilajnačkoj hali sportova.

4.  Pripreme Radničkog iz Svilajnca. Sedlarci sa uspehom nastupaju za Radnički: Marko Popović, Miloš Radojević i Slađan Nikodijević, koji se vratio iz Borca iz Čačka.


Novembar 2012.godine

Polusezona fudbalskih prvenstava - Mladi borac Sedlare

Фудбалски савез општине Свилајнац
Општинска лига ФСО Свилајнац - Службени билтен бр. 8.

PDF

Фудбалски савез општине Свилајнац
ПИОНИРСКА ОПШТИНСКА ЛИГА - Службени билтен бр. 6
.

PDF

Novembar 2012.godine

Sedlarci voze bob stazom

Braća Nenad i Nebojša Ljubisavljević, rodom iz Sedlara, voze bob u Švajcarskoj.
Pogledajte članak iz dnevnih novina >>>


26. Septembar 2012.godine

Sport: Početak fudbalske sezone 2012/2013

1. Marko Popović i Miloš Radojević igraju uspešno za "Radnički" iz Svilajnca na startu nove sezone u Srpskoj ligi Istok,
2. Fudbalski klub "Mladi Borac" iz Sedlara posle dužeg vremena ponovo se takmiči u opštinskoj ligi Svilajnac u kategoriji seniora i već drugu godinu veoma uspešno i u kategoriji pionira, koja je na startu
prvenstva promovisala novu garnituru dresova u kojoj će nastupati u novoj sezoni.

Više fotografija u foto galeriji...


04. Septembar 2012.godine

Majstori bačvi za vino

  Pinteri iz sela Sedlara izrađivali burad i sudove za podrume Kraljevih vinograda u Topoli. Crkva brvnara u Četerežu iz 1805.godine remek delo nekada poznatog neimara Janka Sedlarca...

Detaljnije u tekstu iz Večernjih novosti...


20. Avgust 2012.godine

Marko Popović nastavlja fudbalsku karijeru u Svilajncu

  Sedlarac Marko Popović se nakon višegodišnje internacionalne karijere, nakon Zrinjskog iz Mostara člana 1. lige Bosne i Hercegovine, vratio u Radnički iz Svilajnca i igraće u ovom Srpskoligašu u narednoj sezoni....


30. Jul 2012.godine

3. međunarodna likovna kolonija "Sedlare 2012.godine"

  Multimedijalni događaj se održava tradicionalno svakog poslednjeg vikenda jula meseca. Na likovnoj koloniji su učestvovali, pored Daneta Popovića likovnog umetnika iz Sedlara, likovni umetnici iz zemlje i inostranstva koji su stvarali svoja umetnička dela tokom tri dana koliko ova kolonija traje. Paralelno sa slikarima organizovan je i defile Svilajnačkih bajkera "Kraljevi slobode", muzički koncert novih nada narodne i zabavne muzike, predstava Despotovačkog pozorišta u sali Doma kulture, postrojavanje garde ravnogorskog pokreta, polaganje venca na spomenik palim borcima u svim ratovima. U poslednjem građanskom ratu u Hrvatskoj je život izgubio i Sedlarac, tada vojnik JNA, Mikica Mitrović, kome su pesnici učesnici kolonije posvetili pesmu.

  Na kraju je priređena i izložba umetničkih dela nastalih na svim kolonijama, koju je posetio i predsednik opštine Predrag Milanović, nakon čega je priređen svečani ručak za učesnike, sponzore i prijatelje ovog multimedijalnog događaja koji se tradicionalno odrzava vec trecu godinu za redom u Sedlaru.
  Za ovu priliku je otvoren i put koji spaja Sedlare sa putem Svilajnac – Despotovac, koji je propisno obeležen, tako da su Sedlarci dobili prelep ulaz u selo.


03. Jul 2012.godine

Asfaltiranje ulaza u selo

  Asfaltiran je ulaz u Sedlare. Put u dužini od 1km, asfalt je širine 5m.

  Asfaltirano je sredstvima lokalne samouprave, cena je preko 5 000 000 dinara. Selo je dobilo lep ulaz od strane magistralnog pravca Svilajnac-Despotovac, inače ova deonica je poslednjih 40 godina samo popravljana i krpljena tako da je ovo kapitalna investicija za selo...Kada su radovi bili gotovi sedlarci su častili ručkom radnike koji su izvodili radove u lokalnoj kafani...

  Radove je izvodilo preduzeće PZP Požarevac.


25. april 2012.godine

Mladi fudbaleri iz Sedlara

 Mladi fudbaleri "Mladog Borca" briljiraju i u nastavku prvenstva Pionirske fudbalske lige opštine Svilajnac.
  U prvom kolu prolećnog dela Pionirske fudbalske lige opštine Svilajnac mladi fudbaleri "Mladog Borca" pobedili su vršnjake iz ekipe "Mladost" iz Gložana rezultatom 5:1.
  Golove su postigli: Milosavljević 2x, Miladinović, Mijatović i Nikolić.
  Tako su fudbaleri "Mladog Borca" nastavili da rešetaju mreže protivnika, baš kao što su to radili i u jesenjem deli prvenstva...
  Pioniri su trenutno jedina ekipa FK "Mladi Borac" koja se takmiči u nekoj zvaničnoj konkurenciji...


22. mart 2012.godine

Monografija sela Sedlara

  Izašla je iz štampe Monografija Sedlara, autora Gojka Zorića. Na svečanosti koja je ovim povodom organizovana u O.Š.“Branko Radičević“ u Sedlaru. U prisustvu učenika i nastavnika ove škole i velikog broja sedlaraca i uvaženih gostiju, priređena je prezentacija Monografije. Govorili su Predsednik Saveta MZ Boban Milošević, autor monografije Gojko Zorić, izdavač Goran Milojković, i sedlarci : hroničar Gradimir Branković, profesor istorije u penziji Miladin Popović i Stojadin Dule Stevanović. Nakon promocije ovaj događaj proslavljen je u seoskoj kafani Saše Stevanovića. Tako je selo Sedlare dobilo svojevrsnu ličnu kartu.


06. februar 2012.godine

Sedlare je okovano ledom. Zbog niskih temperatura i snežnih padavina O.Š. "Branko Radičević" je zatvorena sledećih nedelju dana a zimske službe čine velike napore da puteve održavaju prohodnim. Mesna zajednica je ranije odredila čistača snega tako da su putevi prohodni.

Lokalna samouprava opštine Svilajnac i Ministarstvo za lokalnu samoupravu je Mesnu kancelariju u Sedlaru opremilo sa priključkom na kablovski internet, kao i novim klima uređajem tako da Sedlarci iz celog sveta mogu da se obrate šefu Mesne kancelarije dirktno elektronskim putem na adresu  mzsedlare@gmail.com i dobiće odgovor u najkraćem roku.

Tri nove foto galerije


Januar 2012.godine

Saopštenje građanima Sedlara

-Posle godinu dana rada na MONOGRAFIJI SEDLARA urađeno je:

Sve o ovom mestu od POSTANKA DO DANAS, o svim oblastima života i rada u istoriji ovog sela sa spiskom SVIH STANOVNIKA SELA, pre 150godina i danas, 2012.godine.

U Monografiju je do danas UPISANO preko 95 Rodoslova - PORODIČNIH STABALA familija sela.

Ukoliko Vi (i Vaši pradedovi, dedovi, očevi i potomci) NISTE UPISANI iz bilo kog razloga, a za to ste zainteresovani, JAVITE SE HITNO, i autor Monografije će Vas POSETITI i upisati podatke o Vama.

OBJAVLJIVANJE PORODIČNOG STABLA (bez fotografije) je besplatno (sa fotografijom je minimalna nadoknada)!
Ostale informacije i POZIV za dolazak autora - TELEFON 060 14 89 825

ROK ZA PRIKUPLJANJE PODATAKA JE 10. FEBRUAR 2012.GODINE!

Monografija izlazi iz štampe 10. a promocija je 15.marta u osnovnoj školi ,,Branko Radičević,, u Sedlaru, u okviru "Brankovih dana" i dana škole.

Članci iz dnevnih novina

Jesen 2011.godine

  U proteklom periodu u selu Sedlaru asfatirane su tri sporedne ulice u selu a planira se da se asfaltiraju još dve ulice. Ukupna dužina asfaltiranih ulica iznosi preko 1.2 km. Radi se o ulicama koje se nalaze pored upravne zgrade Zemljoradničke zadruge "Ratar" Sedlare, pored auto-servisa "Bojković" kao i o Vlaškoj mali. U narednom periodu treba očekivati da se asfaltiraju ulica pored kuće Miroslava Mire Stamenovića kao i Grobaljski sokak koja je jedna od najvažnijih ulica u selu. Za proleće je najavljeno od Saveta Mesne zajednice Sedlare kao i od Opštine Svilajnac presvlačenje asfaltom ulaz u Sedlare, put koji selo spaja sa putem Svilajnac – Despotovac i to u dužini od preko 1 km.

  Za sledeću godinu je najavljeno da Sedlare konačno dobije zdravu pijaću vodu.

  Takođe treba napomenuti da je Savet Mesne zajednice Sedlare izvršio čišćenje seoskog groblja od trave, šiblja i drugog rastinja, tako da je groblje posle dužeg vremena potpuno sređeno.

  U proteklom periodu je ponovo aktiviran seoski fudbalski klub "Mladi Borac" i to u kategoriji "pionira" gde je za trenera postavljen proslavljeni bivši fudbaler "Mladog Borca" Miroslav Božinović – Muja. Na treninzima tri puta nedeljno okuplja se više od 40-oro dece. Ekipa je sjajno startovala u Pionirskoj opštinskoj ligi Svilajnac. Među dečacima u prvoj ekipi je i jedna devojčica Emilija Ema Nikodijević, učenica petog razreda OŠ "Branko Radičević" u Sedlaru.

  Najavljena je za budući period rekonstrukcija Crkve u Sedlaru i njeno prepokrivanje bakrom, kao i sređivanje Doma kulture u selu.

(Pogledajte u foto galeriji fotografije snimljene u jesen 2011.godine)

Krajem 2010. i tokom 2011.godine, do današnjih dana, održano je više sednica Saveta Mesne zajednice Sedlara, na kojima je donešeno više važnih odluka značajnih za dalji život Sedlaraca:

Doneta je odluka o postavljanju kontejnera u selu Sedlaru,

Doneta je odluka o prokopavanju kanala za otpadnu vodu na više lokacija u selu,

Urađen je propust ispod asfalta za odvođenje viška vode kod železnicke stanice,

Doneta je odluka da se u saradnji sa Opštinom Svilajnac nasipaju svi poljski putevi, kao i neasfaltirane ulice u selu,

Na O.Š. "Branko Radičević" u Sedlaru je zamenjen krov i napravljena je letnja učionica-letnjikovac. Radove je finansiralo Ministarstvo Prosvete u saradnji sa Opštinom Svilajnac. Radove je izvodilo preduzeće DOO "Marinko-izgradnja" Svilajnac,

U toku je izgradnja Monografije Sedlara – knjige o selu, prvi put u njegovoj istoriji. Pisanje monografije je povereno novinaru i publicisti iz Svilajnca Gojku Zoriću,

Dogovorena je zamena njive u vlašnistvu preduzeća "Ratar" sa vlasnicom njive pored seoskog groblja, radi proširenja groblja,

Dogovoreno je da se lokal koji se nalazi u sastavu doma kulture veličine preko 100 km2 izda Vesni Simić iz Sedlara,

Osvetljen je Dom zdravlja u Sedlaru,

Nastavljena je rekonstrukcija niskonaponske elektro-mreže u selu zamenom dotrajalih sijalica i postavljanjem novih sijaličnih mesta,

Izabran je novi "čistac" snega u zimskom i novi protivgradni strelac u letnjem periodu...

...itd...

Sedlarci nastavljaju sa uspešnim sportskim karijerama:

Marko Popović, posle Jagodine, karijeru nastavio u FK "Zrinjski" iz Mostara koji igra u šampionatu Bosne i Hercegovine,

Braća Saša i Slađan Nikodijević nastupaju za FK "Jagodina" odnosno za FK "Borac" iz Čačka,

Mladi Milan Marinković na Evropskom prvenstvu u karateu za mlađe kategorije održanom u Holandiji osvojio dva treća mesta (u katama i borbi)...

Aktuelno | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005
MZ Sedlare 35211
Telefon : 035-8818-101
www.sedlare.org
 
webmaster - www.svilajnac001.co.rs
[90]
[89]
[88]
[87]
[86]
[85]
[84]
[83]
[82]
[81]
[80]
[79]
[78]
[77]
[76]
[75]
[74]
[73]
[72]
[71]
[70]
[69]
[68]
[67]
[66]
[65]
[64]
[63]
[62]
[61]
[60]
[59]
[58]
[57]
[56]
[55]
[54]
[53]
[52]
[51]
[50]
[49]
[48]
[47]
[46]
[45]
[44]
[43]
[42]
[41]
[40]
[39]
[38]
[37]
[36]
[35]
[34]
[33]
[32]
[31]
[30]
[29]
[28]
[27]
[26]
[25]
[24]
[23]
[22]
[21]
[20]
[19]
[18]
[17]
[16]
[15]
[14]
[13]
[12]
[11]
[10]
[09]
[08]
[07]
[06]
[05]
[04]
[03]
[02]
[01]
[Foto 01]
[Foto 02]
[Foto 03]
[Foto 04]
[Foto 05]
[Foto 06]
[Foto 07]
[Foto 08]
[Foto 09]
[Foto 10]
[Foto 11]
[Foto 12]
[Foto 13]
[Foto 14]
[Foto 15]
[Foto 16]
[Foto 17]
[Foto 18]
[Foto 19]
[Foto 20]
[Foto 21]
[Foto 22]
[Foto 23]
[Foto 24]
[Foto 25]
[Foto 26]
[Foto 27]
[Foto 28]
[Foto 29]
[Foto 30]
[Foto 31]
[Foto 32]
[Foto 33]
[Foto 34]
[Foto 35]
[Foto 36]
[Foto 37]
[Foto 38]
[Foto 39]
[Foto 40]
[Foto 41]
[Foto 42]
[Foto 43]
[Foto 44]
[Foto 45]
[Foto 46]
[Foto 47]
[Foto 48]
[Foto 49]
[Foto 50]
[Foto 51]
[Foto 52]
[Foto 53]
[Foto 54]
[Foto 55]
[Foto 56]
[Foto 57]
[Foto 58]
[Foto 59]
[Foto 60]
[Foto 61]
 
SAJT JE OPTIMIZOVAN ZA INTERNET EXPLORER I ZA REZOLUCIJE MONITORA OD 800x600 I VEĆE
Mali savet za one sa malom rezolucijom monitora: Kliknite na F11 i uvećajte vidljivi deo prezentacije